Press
30. 11. 2020

Ako najlepšie chrániť smart domácnosť a kanceláriu pred únikom dát či hekerským útokom?

Mnohí z nás dnes prepadli smart zariadeniam, ktoré tvoria celý ekosystém v našich domácnostiach. Niektorí však zašli ešte ďalej a budujú smart domácnosti, ktoré na diaľku ovládajú.

Je bezpochyby sexy mať možnosť vidieť čo sa doma deje, ovládať teplotu, domáce spotrebiče, či mnoho ďalších prvkov tohto automatizovaného systému, no pri tvorbe takéhoto ekosystému by sme mali byť obzvlášť obozretní a myslieť na dostatočné zabezpečenie, aby sa do domácej siete nedostal nevítaný užívateľ.

Smart domácnosť, či smart kancelária nie je ničím novým. V roku 2020, kedy trh zaplavili tisícky smart zariadení a riešení za skutočne dostupné ceny si takúto automatizovanú domácnosť či kanceláriu môže postaviť veľká časť užívateľov. Dôležité pri tomto systéme je však dbať o dostatočné zabezpečenie a ochranu pred únikom dát, či kompletným ovládnutím prostredníctvom hekerského útoku.

Zraniteľnosť zle zabezpečenej siete môžu útočníci využiť na to, aby svoje obete odpočúvali, vytvorili si tzv. backdoor, ukradli vám dôležité dáta, získali admin prístup k zariadeniam, či kompletne ovládli zariadenia vo vašej domácnosti alebo kancelárii. Štandardne sú tieto smart zariadenia, či riešenia dôkladne chránené už od výroby, a to tak, že sú pripojené do domácej siete zariadení, ktoré nie sú na internete – vo verejnej sieti priamo viditeľné. Chráni ich tzv. firewall (router, resp. domáca alebo centrálna jednotka), ktorý má na starosť odrážať útoky hekerov. Práve z tohto dôvodu je dobré mať firewall na routeri vždy zapnutý a sieť riadne zabezpečenú zložitým heslom a vždy najnovším softvérom.

Téma bezpečnosti domácej siete je veľmi často zľahčovaná a užívatelia na ňu často nemyslia. Väčšina si myslí, že sa ich táto téma netýka a teda im nič nehrozí. Opak je však pravdou. Väčšina domácich sietí je slabo zabezpečená aj z dôvodu neznalosti problematiky,” vysvetľuje Vladimír Palečka zo spoločnosti Aliter Technologies a dodáva: “Prvá vec, na ktorú sa treba zamerať pri zabezpečení domácej siete je heslo, ktoré je kľúčom k celému systému zabezpečenia. Dnes je ideálne používať dlhé heslá obsahujúce špeciálne znaky, nakoľko už bežný počítač, ktorý máte napríklad aj vy doma, dokáže vyskúšať niekoľko tisíc hesiel za sekundu. Pri zariadeniach určených špeciálne na prelamovanie hesiel už hovoríme o niekoľkých miliónoch vyskúšaných hesiel za sekundu.

Pri stavaní si smart domácnosti, či kancelárie by ste sa preto mali poradiť s expertmi na bezpečnosť, ktorí vám pomôžu čo najlepšie zabezpečiť si svoj ekosystém zariadení. “Rovnako, ako Wi-Fi sieť, by ste si mali zaheslovať aj router. Do neho sa prihlasujete vždy menom a heslom. Tieto údaje sú od výroby vždy prednastavené a najčastejšie nastavené na veľmi jednoduché ako napr. admin/admin alebo admin/12345 a väčšina ľudí si ich nikdy nezmení. To je však obrovská chyba, nakoľko práve cez tieto údaje sa útočník dokáže prihlásiť do rozhrania routeru a získať tak kontrolu nad celou sieťou. Následne môže svojvoľne meniť nastavenia, heslo od Wi-Fi siete, nahrať škodlivý softvér bez toho, aby ste o tom vôbec vedeli, alebo úplne znefunkčniť celú sieť. Okrem mena a hesla by ste však mali myslieť aj na pravidelnú aktualizáciu firmvéru, ktorý prináša bezpečnostné záplaty, vďaka ktorým bude ťažšie napadnúť váš hardvér,” dodáva Vladimír Palečka z Aliter Technologies.

Podceňovať zabezpečenie slabým heslom, či zanedbaním správnych nastavení siete sa preto nevypláca. Možno si poviete, že kto by útočil práve na vašu domácnosť, či kanceláriu, no dnes sa cieľom hekerského útoku stávajú aj iné “nevýznamné” ciele. Či už je to z dôvodu zábavy skúseného hekera alebo naopak, za účelom získania dát, vždy ide o nepríjemné narušenie súkromia.

Dobrým zabezpečením však takýmto útokom nedáte šancu. Smart domácností sa preto nemusíte báť. Cítime však povinnosť komunikovať riziká spojené s budovaním takýchto riešení, nakoľko nejde o úplne jednoduché systémy, aké poznáme z “analógového sveta”, kedy stačí otočiť kľúčom v zámke,” vysvetľuje Vladimír Palečka. Smart domácnosť alebo kancelária je dnes veľkým trendom, ktorý nám zľahčuje životy. Dokáže nielen automatizovať niektoré úlohy, vzdialene komunikovať, nastavovať veci, či nazerať do priestoru, ale tiež chráni daný priestor voči neoprávnenému vniknutiu cudzích osôb, či proti “bežným” domácim nehodám, ako sú požiar, únik plynu alebo vody.

Inteligentná domácnosť, či inteligentná kancelária vznikla, aby nám pomáhala plynulejšie a efektívnejšie viesť náš každodenný život. Každým dňom vzniká množstvo nových zaujímavých produktov, vďaka ktorým si život doma i v práci dokážeme viac a viac uľahčiť. Nenechajte preto systém domácej automatizácie pohorieť práve na slabom zabezpečení. Ani svoju domácnosť, či kanceláriu nenechávate pri odchode odomknutú a s otvorenými dverami. Rovnako tak by ste mali pristupovať aj k svojim “virtuálnym” dverám a ponechať ich riadne chránené,” uzavrel Vladimír Palečka.

Článok bol zverejnený vo viacerých médiách: O peniazoch, Teraz.sk, Touch IT, Techbox.