Novinky
Press
6. 5. 2020

Drony môžu pomôcť v ťažkých časoch

Často ich vnímame iba ako hračky, ale dnes, v čase opatrení, ktoré chránia a izolujú človeka od nebezpečenstva nákazy koronavírusom, našli svoje uplatnenie vo veľmi netradičných činnostiach.

V zahraničí boli počas pandémie drony použité na dohliadanie nad zákazom vychádzania. Poslúžili aj na komunikáciu s verejnosťou, kedy dron niesol amplión. V Číne pomocou nich rozprašovali dezinfekciu. Ak budú mimoriadne opatrenia pokračovať aj ďalej, drony môžu prenášať zásielky s liekmi alebo potravinami do uzavretých oblastí, v ktorých budú platiť najprísnejšie karanténne opatrenia.

Súčasné skúsenosti s použitím dronov vo svete počas pandémie COVID-19 prispejú k ich častejšiemu využívaniu a ďalšiemu vývoju. Ten sa uberá smerom plnej autonómie a hlbšej integrácie do procesov v priemysle. Výrobný a poľnohospodársky sektor si už teraz uvedomuje, že s využitím dronov môže zvýšiť efektivitu procesov a znížiť náklady. Drony nájdu uplatnenie napríklad pri prácach vo výškach, riadení a manažmente zásob, či monitorovaní majetku. V budúcnosti uvidíme v našich továrňach lietať a pohybovať sa po zemi autonómne drony, ktoré budú zbierať informácie a zamestnanci ich budú v reálnom čase vyhodnocovať.

U nás v Aliter Technologies spolu s naším startupom FiiHaa Engineering vyvíjame druhú generáciu drona, ktorý slúži ako náhrada klasických mechanických stožiarov – virtuálny stožiar VIMA. Môže pomáhať pri dlhodobom dohľade nad karanténnym územím alebo pri komunikácii.

Ale ani teraz nesmieme zabúdať, že pri používaní dronov je kľúčová bezpečnosť, ktorej sa bude treba ďalej venovať, a ktorá bude kľúčová
pre ich budúce uplatnenie. Ak dron spadne nekontrolovateľne zo vzduchu, môže pri náraze ťažko ublížiť, prípadne poškodiť majetok. Vzdušný priestor má svoje bezpečnostné pravidlá rovnako ako cestná premávka.

PAVOL GÁLIK – RIADITEĽ DIVÍZIE ŠPECIÁLNYCH SYSTÉMOV ALITER TECHNOLOGIES, a.s. Pôsobí v Aliter Technologies od roku 2008 ako riaditeľ divízie špeciálnych systémov, ktorá vyvíja špeciálne riešenia IKT určené pre vojenské a civilné operácie krízového manažmentu. Má viac ako dvadsaťpäťročné skúsenosti s plánovaním a prevádzkou taktických nasaditeľných a mobilných komunikačných a informačných systémov v armáde.

 

Zdroj: Forbes

 

Náhľad článku Forbes: Drony môžu pomôcť v ťažkých časoch
Často ich vnímame iba ako hračky, ale dnes, v čase opatrení, ktoré chránia a izolujú človeka od nebezpečenstva nákazy koronavírusom, našli svoje uplatnenie vo veľmi netradičných činnostiach.