Press
30. 7. 2021

HN: Kybernetická bezpečnosť. Lebo útočníci a zločinci v kyber priestore dovolenky nemajú. Práve naopak!

V júlovom vydaní HN sa v špeciálnej prílohe Kybernetická bezpečnosť okrem iného dočítate o útočníkoch a zločincoch v kyber priestore.

Ďalšie rady o hygiene, ak cestujete

Čím viac opäť cestujeme a pripájame naše zariadenia do internetu, tým väčšiemu kybernetickému riziku čelíme. Základné praktiky kybernetickej bezpečnosti, čiže bezpečnostnú hygienu je potrebné dodržiavať aj počas dovolenky alebo pracovnej cesty.

Pred cestou

Zálohujte

Záloha vášho zariadenia na domáce alebo cloudov-é úložisko pred cestou uchová vaše dáta v bezpečí pre prípad straty alebo krádeže zálohovaného zariadenia.

Čisté zariadenie

Ak cestujete do rizikových krajín, je vhodnejšie použiť čistý počítač, ktorý neobsahuje žiadne firemné dáta. Pripomíname, že každá spoločnosť by mala mať vyhodnotené riziká.

Aktualizujte si softvér

Operačný systém má zabudované aj bezpečnostné komponenty, ktoré výrobca pravidelne aktualizuje. Aktualizovaný systém a aplikácie dávajú vyššiu mieru bezpečnosti, nakoľko odstraňujú známe zraniteľnosti.

Zvyknite si zamykať

Použitie komplexných prístupových hesiel je dôležité, ale počas cestovania je ešte dôležitejšie, aby ste vaše zariadenia uzamykali, tak predídete možnému neoprávnenému vstupu do zariadenia.

Keď už ste na mieste

Deaktivujte automatické pripojenie

Ak je funkcionalita aktívna, zariadenie vyhľadáva a snaží sa pripojiť na dostupné WiFi siete alebo Bluetooth pripojenia. Môže sa stať, že sa neúmyselne pripojíte k škodlivému zariadeniu alebo podvrhnutej WiFi sieti.

Premyslite si to, než sa pripojíte

Overte si správnosť mena siete a presný postup prihlásenia, čím sa uistíte, že daná WiFi sieť je legitímna. V žiadnom prípade nerealizujte transakcie platobnou kartou alebo nespracovávajte osobné alebo firemné citlivé informácie. Použitie priameho dátového pripojenia je omnoho bezpečnejšie ako pripojenie na verejnú WiFi sieť.

Vždy sa pripájajte na zabezpečené stránky cez https://. Aktivujte si VPN, ktorá vytvorí bezpečný šifrovaný komunikačný kanál a ochráni dôvernosť dát.

Premyslite si to, než kliknete

Pred každým kliknutím na odkaz alebo stiahnutím súboru si overte, či ide o legitímny zdroj. Aj keď spam filtre na emailovom účte alebo riešenia na firemných emailových serveroch sú schopné odfiltrovať väčšinu škodlivej pošty, môže sa stať, že niečo unikne.

Vždy zmažte emaily, ktoré vyzerajú podozrivo alebo sú od neznámeho odosielateľa. Keď potrebujete nainštalovať aplikáciu do mobilného zariadenia, vždy sa dobre oboznámte s tým, aké informácie zdieľate.

Keď to máte radi, zamknite si to

V hotelovej izbe, v konferenčnej miestnosti, v reštaurácii, na letisku, v lietadle alebo počas iného spôsobu dopravy nikdy nenechávajte zariadenie bez dozoru. Zlodeji často cielia na cestovateľov.

Nezdieľajte všetko

Zdieľanie polohy a fotiek na sociálnych sieťach prináša so sebou riziko, že prípadní útočníci vedia zistiť, kde sa nachádzate.

Pozor na platobné karty

Postačí, ak sa skenovacie zariadenie skryté v ruksaku priblíži na niekoľko centimetrov k vašej platobnej karte a za veľmi krátky čas naskenuje dáta potrebné na zneužitie karty.

Používajte obal na kartu alebo peňaženky s RFID ochranou, alebo si aktivujte platobnú kartu v smart telefóne.

Po návrate z cesty

Čakajte to najhoršie

Ak ste sa v zahraničí pripojili na verejnú sieť a máte podozrenie, že zariadenie mohlo byť kompromitované, v prípade súkromného zariadenia vyhľadajte odbornú pomoc, v prípade firemných zariadení sa obráťte na oddelenie kybernetickej bezpečnosti vo vašej spoločnosti.

Daniel Suchý bezpečnostný špecialista, Aliter Technologies, a.s.


ANKETA: Akú udalosť, incident, alebo útok považuje za míľnik v histórii kybernetickej bezpečnosti? Patria sem aj zákony, či zlomové body technologického vývoja, progresívne alebo neštandardné rozhodnutia firiem, lídrov, bezpečnostných agentúr aj kybernetických gangov.

Peter Dostál, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva, Aliter Technologies, a. s.

Prvý počítačový vírus pred päťdesiatimi rokmi, prví odsúdení za kriminalitu v tejto oblasti, napríklad Kevin Mitnick, následne séria interných únikov dát, ktorým kraľoval Snowden, DDoS útoky, úniky dát od veľkých internetových spoločností a štátnej správy až po vydieračský softvér v posledných rokoch. Je možné medzi ne zaradiť aj vznik GDPR a útvarov na boj s kyber kriminalitou.

ZDROJ: HN

 

Náhľad Hospodárske noviny
júl/2021