Novinky
Press
10. 8. 2021

Ján Grujbár pre Forbes: Učte sa na mojich chybách

V súkromnom živote si človek musí svoje digitálne správanie nastaviť a strážiť sám.

Pracujem v spoločnosti Aliter Technologies, ktorá sa zaoberá aj oblasťou kybernetickej bezpečnosti, a musím sa priznať, že som sa už dlhší čas na seba hneval. Aby som to upresnil, našiel som sa v prísloví: „Obuvníkove deti chodia bosé.“ Väčšina z nás má svoj život rozdelený na dva rozmery, jeden je pracovný a druhý súkromný. Ja som na tom rovnako, aj čo sa týka technológií. V tom pracovnom sú môj notebook aj telefón skvele zabezpečené, úložisko šifrované, prístup do aplikácií multifaktorovo overovaný.

Znie to fajn, tak si poviete: v čom je problém? Problém je práve v tom, že za mňa to urobil niekto iný, konkrétne naši IT špecialisti. V súkromnom živote si človek musí svoje digitálne správanie nastaviť a strážiť sám. Ak to nevie, tak to často ani nerieši. Ak to vie, čo je aj môj prípad (navyše dvakrát podčiarknutý mojím pôsobením v IT sfére), často to odkladá. Odkladá to a dúfa, že práve jemu sa nič hrozné nestane. Asi to dôverne poznáte.

Nedávno som na dovolenke potreboval urobiť pár úhrad cez internet banking. Až po uskutočnení prvej transakcie som si uvedomil, že som na hotelovej (nie príliš dôveryhodnej) wifi. Samozrejme, bez VPN či aspoň zabezpečeného prehliadača. Hneď som to vypol. Aj keď sa, našťastie, nič nestalo, uvedomil som si, že sa správam úplne inak, ako radím svojim známym, rodine a našim klientom. Mal som pár dní voľno, tak som to zobral celé „od podlahy“. Všetky prístupy do mailov, sociálnych sietí, rôznych aplikácií, smart domácnosti, ale aj domácej wifi som si prekontroloval a všetky heslá vymenil za zložitejšie a unikátne. Tie predošlé sa často opakovali alebo boli nastavené ešte od výroby. Aby som nové heslá nezabudol, stiahol som si aplikáciu, do ktorej som si ich všetky bezpečne uložil a zašifroval. Namiesto krátkeho PIN-u využívam biometriu. Všade som aktualizoval firmvér a pre prístup k citlivejším údajom som si našiel vhodnú VPN službu. Tú som nainštaloval do svojho mobilu aj notebooku.

Ja viem, že som mal tieto základné úkony urobiť už dávno a pravidelne ich kontrolovať. Viem. Avšak niekedy je lepšie neskôr, ako vôbec, pretože žijeme v dobe, keď sa nás všetkých týkajú digitálne hrozby omnoho viac, ako si to dokážeme a chceme pripustiť.

 

JÁN GRUJBÁR – CHIEF OPERATING OFFICER, ALITER TECHNOLOGIES, A.S.
Počas svojej kariéry vo finančnom a IT sektore pôsobil na pozíciách ako projektový manažér, vedúci projektového oddelenia alebo aj ako riaditeľ celej IT divízie (CIO). V Aliter Technologies tak zastáva pozíciu skúseného manažéra s dlhoročnými skúsenosťami z korporátneho sveta i z množstva unikátnych projektov.

ZDROJ: Forbes

Náhľad článku Forbes: Učte sa na mojich chybách
V súkromnom živote si človek musí svoje digitálne správanie nastaviť a strážiť sám.