Novinky
Press
9. 4. 2020

Kde sa dnes skrývajú startupy? Aj o tom hovorí náš CEO v časopise Forbes.

Ako prepojiť startupy a korporátny svet? Aj o tom hovorí náš CEO v najnovšom vydaní časopisu Forbes.

Pred pár rokmi sme aj na Slovensku zaznamenali boom startupov. Stovky začínajúcich podnikateľov vyvíjalo vlastné aplikácie, s ktorými chceli preraziť. Po čase prišlo vytriezvenie a startupová scéna sa spojila s korporátnym svetom. Korporácie budujú vlastné startupové štúdiá a „spinoffy“. Aj v portfóliu Aliter Technologies máme hneď dva startupy, ktoré na prvý pohľad vôbec nezapadajú do našej štruktúry – FiiHaa Engineering zameraný na vývoj dronov a MONSE, ktoré sa venuje riešeniu na monitorovanie osamelo žijúcich seniorov. V Aliter Technologies sa zameriavame na riešenia podpory krízových situácií vojenského a nevojenského charakteru. Tak prečo startupy?

Do našich riešení sme potrebovali špeciálne drony, ktoré nie sú dostupné na trhu. No vo firme sme nedisponovali kapacitami vyvíjať
takéto zariadenia, a preto sme založili startup FiiHaa Engineering. Potrebovali sme naštartovať vývoj nových produktov. Boli tu mladí vývojári, ktorí chceli rozvinúť vlastný podnikateľský zámer. Spojili sme našu potrebu a ich nadšenie.

Druhý startup MONSE je opačný prípad. Myšlienka vychádza z mojej osobnej potreby. Vyvinuli sme riešenie na monitorovanie osamelo žijúcich seniorov. Keďže nie sme IT/Telco operátor a tento produkt nie je typický pre naše portfólio, oddelili sme túto prevádzku od zvyšku firmy.
Ale aj tu máme blízko ku komunikačným technológiám a neustále hľadáme synergiu – implementujeme strojové učenie, testujeme umelú inteligenciu, využívame myšlienky IoT sietí.

Výhodou našich startupov je fakt, že využívajú to najlepšie z oboch svetov: flexibilitu a dostupnosť zdrojov, podnikateľského know-how a obchodno-marketingovej infraštruktúry. A čo riziká? Za to najväčšie považujem schopnosť mladého manažmentu viesť spoločnosť správnym smerom bez mikromanažovania. Svet startupov je najmä o motivácii, preto sme pri zakladaní tých našich, umožnili kľúčovým ľuďom vlastniť časť spoločnosti a podieľať sa tak na jej podnikateľskom úspechu.

ING. PETER DOSTÁL CEO ALITER TECHNOLOGIES, a.s. Vyštudoval Fakultu elektrotechniky a informatiky na STU v Bratislave. Od roku 1999 žil v Kanade, kde mal na starosti návrhy a realizácie ICT systémov pre spoločnosti v Kanade, USA, Japonsku a Južnej Kórei. Od roku 2007 pôsobí ako generálny riaditeľ spoločnosti Aliter Technologies.

ZDROJ: Forbes

Zaujali vás tento článok? Prečítajte si rozhovor nášho CEO pre Forbes o MONSE: O monitorovaní seniorov pre časopis Forbes.

Náhľad článku Forbes: Kde sa dnes skrývajú startupy? Aj o tom hovorí náš CEO v časopise Forbes.
Ako prepojiť startupy a korporátny svet? Aj o tom hovorí náš CEO v najnovšom vydaní časopisu Forbes.