Press
30. 10. 2020

Piaty anketový týždeň: Koho a čoho sa treba vyvarovať?

Ani v poslednom anketovom týždni venovanom kybernetickej bezpečnosti v Hospodárskych novinách nechýba náš CEO Peter Dostál.

„Aj keď slovenský trh výrazne zaostáva za úrovňou využívania verejných cloudových služieb, trend je nezvratný a je otázkou času, kedy budú tieto služby vo väčšom rozsahu využívane komerčným a verejným sektorom,“ upozorňuje Peter Kováč, riaditeľ pre strategické projekty Aliter Technologies. Na základe skúseností s migráciami preto odporúča nepodceniť analytickú fázu, zamerať sa na výber služieb s vysokou pridanou hodnotou, dôkladne naplánovať prechod do cloudového prostredia a zabezpečiť v ňom certifikovaný personál na implementáciu a prevádzku systémov.

Povedomie o kybernetickej bezpečnosti je slabinou našej krajiny. A ako v tomto porovnaní vyznievajú slovenskí top manažéri? Často podceňujú  vzdelávanie zamestnancov v kybernetickej bezpečnosti, či také elementárne faktory, akými sú ochrana periférií – tabletov, mobilov a laptopov s prístupom k citlivým informáciám. „Zo skúseností vieme, že organizácie vytvoria často príliš jednoduché, ak vôbec nejaké mechanizmy na zabránenie únikom dát či neoprávnenému prístupu k dátam zvnútra organizácie,“ hovorí Vladimír Palečka, produktový manažér pre strategické projekty a kybernetickú bezpečnosť Aliter Technologies.


Peter Dostál – generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva Aliter Technologies, a. s.

“Každý z nás by sa mal vyvarovať presvedčenia, že „mne sa to nemôže stať“. Ako používatelia by sa sme sa mali vyvarovať slabých hesiel, používania toho istého hesla bez dvojfaktorového overenia na rôznych weboch a otvárania príloh a liniek v emailoch, ktoré nepoznáme. Ak je nutné prezerať si potenciálne nebezpečné web stránky, je vhodné na to použiť izolovaný operačný systém napríklad na USB kľúči (sandbox) alebo aspoň vyhradiť jeden prehliadač na tento účel a zvýšiť na ňom zabezpečenie aj za cenu zníženej funkčnosti. Rovnako dôležité je vyvarovať sa prideľovania práv, o ktoré inštalovaný softvér žiada, ak na to nemáme jasný dôvod.”

Zdroj: Hospodárske noviny

Náhľad Hospodárske noviny
Piaty anketový týždeň/2020