Tipy & Triky
20. 10. 2020

Security Tipy & Triky 09: Kedy a ako nastaviť zariadenie do výrobných/továrenských nastavení?

Vaše zariadenie sa po dlhodobom používaní, či po aktualizácii začne zasekávať, máte problémy s jeho ovládaním, či máte úplne zahltenú pamäť?

Prípadne chcete vaše staré zariadenie niekomu predať a potrebujete zmazať obsah telefónu? Odporúčanie je jasné – uveďte zariadenie do továrenských resp. výrobných nastavení. To znamená, že nastavenia zariadenia uvediete do stavu ako keby ste ho práve vybrali z krabice po zakúpení. Softvérovo bude vyzerať rovnako, ale zmažete všetky nastavenia a dáta (informácie, účty, aplikácie) uložené v internej pamäti.

Predtým ako k tomuto kroku pristúpite by ste si mali údaje, ktoré budú vymazané skontrolovať  a v prípade potreby presunúť na pamäťovú kartu, či zálohovať externe. Postup ako vaše zariadenie uviesť do výrobných nastavení je pre jednotlivé operačné systémy takmer rovnaký. (Po zálohovaní a kontrole dát, prejsť do nastavení a do sekcie zálohovanie dát – obnovenie továrenských nastavení/dát – nasleduje resetovanie telefónu.) Pred týmto úkonom sa okrem dôkladnej kontroly dát a ich zálohe odporúča telefón nabiť.

OS Android

  1. Pred uvedením do továrenského nastavenia sa odhláste z účtov. Prejdite na Nastavenia – Kontá a zálohovanie
  2. Zálohujte – Prejdite na Nastavenia – Kontá a zálohovanie – Zálohovanie a obnovenie – Zálohovanie údajov -​ Zapnite službu. (Zálohovať môžete prostredníctvom služieb Fotky Google, Disk Google, resp. prostredníctvom vášho Google konta).
  3. Otvorte nastavenie telefónu – Všeobecné spravovanie – Resetovanie – Obnoviť údaje od výrobcu.

 

iOS

  1. Pred uvedením do továrenského nastavenia sa odhláste z iCloud-u. Ak tak neurobíte, môžete vymazať zo svojho účtu všetky dáta.
  2. Vypnite funkciu „Nájsť iPhone“.
  3. Zálohujte – Prejdite na Nastavenia – Vaše meno – položka iCloud – iCloud záloha – Zálohovať teraz. (Zálohovať môžete prostredníctvom služieb iCloud-u).
  4. Otvorte nastavenia – Ponuka Všeobecné – Obnoviť – Obnoviť všetky nastavenia/Obnoviť dáta a nastavenie.

 

Veľmi rýchla a v súčasnosti využívaná je záloha na malý, ale vždy dostupný flash disk – ide o rozhodne jednu z najpopulárnejších možností, ako udržať dáta v relatívnom bezpečí. Flash disk, alebo tzv. flashka, je skoro vždy poruke a pracovať s ním dokáže takmer každý. Stačí si spomenúť a skopírovať dáta na správne miesto. Kapacity dnešných USB flash diskov sú v radoch desiatok GB, takže už dávno neplatí, že na flashku nie je možné zálohovať celý fotoalbum, niekoľko desiatok videí aj v rozlíšení 4K a tisícky dokumentov a prezentácií.

Cloudové úložiská sú ďalšou jednoduchou možnosťou ako nenáročným spôsobom môžeme zálohovať svoje dáta. Vynikajúce je to aj v prípade smartfónov so systémom Android, pretože na nich musíme používať konto Google, a práve vďaka tomu máme automaticky prístup k úložisku Disk Google. V smartfóne pritom máme predinštalovanú aplikáciu, cez ktorú pohodlne dokážeme zálohovanie vykonávať. Či už ručne alebo automatizovane, presne podľa vašej chuti.

Ak sa pozrieme na spoločnosti ako Microsoft, či Google, už základná, bezplatná ponuka v úložiskách OneDrive a Disk Google pre bežného používateľa môže postačovať. Aspoň z pohľadu zálohy najkľúčovejších dát, o ktoré nechceme za žiadnych okolností prísť. Vyčlenených tu máme niekoľko GB, takže na kontrolovanú zálohu fotiek a dokumentov je to priam ideálne.

V našich smartfónoch nosíme dáta, o ktoré by sme nechceli prísť, no často si to neuvedomujeme až do momentu, kedy sa staneme obeťou tejto nočnej mory.

 

Niektoré Cloudové úložiská :

 

Dropbox patril medzi priekopníkov cloudových úložísk. Služba je dostupná bezplatne a ponúka 2 GB cloudového úložiska. Táto veľkosť sa počas rokov nemení, a to aj napriek tomu, že konkurencia prichádza s väčším úložiskom zadarmo. Dropbox to čiastočne vyriešil tak, že používateľom umožňuje získať ďalšie dáta plnením zadaných úloh. Takýmto spôsobom sa môžete dostať na necelých 5 GB priestoru, možno aj na viac.

 

Disk od Googlu ponúka bezplatne 15 GB úložisko, ďalších 100 GB stojí 1,99 eura mesačne. Ide o cenovo lákavú ponuku pre širokú skupinu používateľov. Výhodou je, že na používanie tejto služby potrebujete iba Google účet, ktorý už s najväčšou pravdepodobnosťou máte.

 

OneDrive ponúka 5 GB bezplatné úložisko, v rukáve však má dve veľké esá. Ide o službu, ktorá je predinštalovaná v každom počítači so systémom Windows 10 a pokiaľ máte Microsoft konto, nemusíte sa už registrovať. Druhou výhodou je prepojenie s balíkom Office 365 – ak si platíte tento kancelársky balík, jeho súčasťou je 1 TB úložisko v službe OneDrive.

 

iCloud ponúka 5 GB bezplatného priestoru pre zálohy vašich iOS zariadení, dokumenty a dáta z emailového konta od Apple. Cez túto službu môžete tiež synchronizovať fotky, kontakty, kalendáre, pripomienky, poznámky, údaje z prehliadača Safari, svoje heslá a dáta z vybraných aplikácií.

 

Návod – Ako obnoviť telefón zo zálohy?

OS Andoid

  • Prejdite na Nastavenia – Kontá a zálohovanie – Zálohovanie a obnovenie – Obnovenie údajov -​ Zapnite službu a vyberte zálohu.

 

iOS

  • Zariadenie zapnite. Po zobrazení obrazovky s textom Ahoj – postupujte podľa pokynov kým sa nezobrazí obrazovka Appky a dáta – ťuknite Obnoviť z iCloud zálohy. Prihláste sa do iCloud-u pomocou Apple ID účtu. Vyberte vhodnú zálohu – podľa dátumu, či veľkosti zálohy. Nasleduje prenos dát a možná aktualizácia softvéru. Pre obnovu aplikácií sa prihláste pomocou Apple ID.

Neodpájajte zariadenie z Wi-Fi kým sa prenos nedokončí.

Zaujali vás Security Tipy & Triky? Prečítajte si predchádzajúci diel: Security Tipy & Triky 08: Čo robiť keď vám aplikácie na telefóne nefungujú správne?