Novinky
Press
19. 7. 2019

Uľahčite si plánovanie dovolenky s týmito mobilnými aplikáciami

Je tu čas letných dovoleniek. Ľahko však podľahneme stresu či dokonca cestovnej horúčke už pri plánovaní dovolenky. Občas sa nevieme orientovať v cudzej krajine, potrebujeme nájsť hotel či ihrisko pre deti. S dovolenkovými starosťami môžu pomôcť rôzne aplikácie. Prečítajte si o dovolenkových aplikáciách, užitočných pomocníkoch, ktorí uľahčia cestovanie.

Packpoint

Aplikácia automatizuje prípravu na dovolenku. Na základe zvolenej destinácie, termínu a preferovaných aktivít (plávanie, turistika, bicyklovanie), systém vygeneruje zoznam potrebných vecí na zbalenie. Pri tvorbe zoznamu, systém berie do úvahy predpoveď počasia a preferencie používateľa. Zoznam je vo forme checklistu, ktorý môže používateľ odklikávať alebo aj zdieľať.

Výhody: Jednoduché a komfortné používateľské rozhranie. Zoznam vecí je zorganizovaný prehľadne a rozšíriteľný o ďalšie špecifické položky. Zdieľanie uľahčuje organizáciu pri skupinových akciách.

Nevýhody: Bezplatná verzia obsahuje len základných 14 aktivít, pre zadanie ďalších aktivít alebo vytvorenie vlastných profilov je potrebné zakúpenie platenej verzie.

Platforma: Android, iOS

Cena: Základná verzia bezplatná, premium (s doplnkovými funkciami) za 3,19 Eur

 

Tripit

S touto aplikáciou budete mať všetky potvrdenia, letenky a iné cestovné dokumenty dostupné na jednom mieste. Aplikácia prehľadne zobrazuje informácií, ktoré potrebujete k Vašej ceste. Na základe zadaných informácií posiela rôzne upozornenia (napr. aby ste nezmeškali odlet). Môžete si v nej uložiť dôležité informácie týkajúce sa Vášho pasu alebo víz.

Výhody: Všetky dôležité informácie uložené a kategorizované na jednom mieste. Zdieľanie obsahu medzi vybranými používateľmi. Aplikácia obsahuje aj mapu letísk a jednotlivých terminálov.

Nevýhody: Nahrávanie dokumentov do aplikácie nie je možné priamo, ale zasielaním na mailovú adresu prevádzkovateľa. Zaujímavé funkcie ako napríklad aktuálny čas čakania pri bezpečnostnej kontrole sú prístupné len v platenej verzii.

Platforma: Web, Android, iOS

Cena: Základná verzia je zadarmo ale je možnosť kúpiť aj Pro verziu za 49 USD

 

Sygic Travel

Okrem známej navigácie ponúka slovenská spoločnosť aj aplikáciu, ktorá  umožní vytvoriť si vlastného sprievodcu na cestu. V aplikácii si na mape zvolíte, čo všetko chcete navštíviť a následne si miesta pridáte do svojho denného plánu. Pri jednotlivých miestach nechýba základný popis, prípadne cena vstupného alebo odhadovaná dĺžka návštevy. Medzi jednotlivými miestami je možné nastaviť aj spôsob presunu a aplikácia vypočíta odhadovaný čas presunu. V niektorých mestách odporučí aj konkrétne číslo autobusu a najbližšiu zastávku. Týmto spôsobom si postupne vytvoríte svoj vlastný plán dovolenky. Ak cestujete spoločne s priateľmi, môžete ich prizvať a plán vytvoriť spolu.

Výhody: Možnosť vytvorenia a zorganizovania prehľadného plánu dovolenky. Zoradenie miest podľa vzdialenosti a postupnosti. Zdieľanie plánu medzi viacerými používateľmi. Objavenie nových zaujímavých miest doporučených inými používateľmi prípadne pridanie vlastných.

Nevýhody: Offline mapy a export plánu do pdf alebo iného formátu sú dostupné iba v premium verzii.

Platforma: Web, Android, iOS

Cena: Základná verzia je zadarmo , Pro verzia je od 3,99 USD mesačne alebo 14,99 USD ročne.

 

Roomer Travel:

Aplikácia pre tých, ktorí hľadajú výhodnú ponuku ubytovania na poslednú chvíľu alebo pre cestovateľov, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu využiť svoju rezerváciu. Roomer Travel je platforma, kde cestovatelia ponúkajú na predaj rezervácie  v hoteloch, ktoré by inak prepadli. Riešenie je výhodné ako pre kupujúceho, tak pre predávajúceho. Kupujúci nájde na portáli ponuku ubytovania, ktorá by za iných okolností bola drahšia a predávajúcemu sa čiastočne vrátia nerefundovateľné poplatky.

Výhody: Nájdenie cenovo výhodného ubytovania. Získanie nákladov na ubytovanie, ktoré by inak prepadlo.

Nevýhody:  Je potrebné sa prispôsobiť termínu a iným parametrom ponúkanej rezervácie. Nie všetci poskytovatelia ubytovania môžu podporovať túto formu výmeny. Pridanie rezervácie na predaj je možné iba cez webovú stránku.

Platforma: Web, iOS, Android

Cena: Zadarmo

 

Hiking Slovakia

Aplikácia umožňuje vyhľadávanie turistických trás v online a offline režime a zaznamenávanie (logovanie) trasy.

Výhody: Okrem vyznačených turistických ciest obsahuje aplikácia zaznačené aj zaujímavosti v okolí (napr. hrady, jaskyne, odpočívadlá, kemping a ďalšie). Možnosť vytvorenia vlastných offline máp pre vyznačený región (úspora úložného priestoru v porovnaní s aplikáciami, ktoré vyžadujú stiahnutie mapy celej krajiny). Možnosť zaznamenávania trasy vrátane histórie. K dispozícii sú aj trasy zo susedných krajín (Česko, Maďarsko, a pod.)

Nevýhody: Chýbajúca podpora iOS.  Vzdialenosť je meraná vzdušnou čiarou a chýba predpokladaná doba trvania cesty.

Platforma: Android

Cena: Zadarmo

Pre plánovania trasy odporúčame použiť aj webovú stránku https://mapy.hiking.sk/. Na stránke je možné prostredníctvom modulu Hikeplanner zadať plánovanú trasu, následne systém vygeneruje predpokladanú dobu trasy vrátane grafického zobrazenia nadmorskej výšky.

 

Komoot

Aplikácie umožňuje naplánovanie ideálnej trasy na základe zvolenej kondície používateľa a spôsobu presunu alebo typu bicykla. Pri výbere trasy berie do úvahy exitujúce turistické alebo cyklistické cesty. Používateľ si môže vybrať aj aký typ povrchu uprednostňuje pri presune.

Výhody: Detailné plánovanie cesty spolu s odhadovanou dobou trvania a prispôsobenie typu zvoleného bicykla. Prvá mapa regiónu je na stiahnutie zadarmo a je dostupná online. Okrem mobilov je možné si stiahnuť aplikáciu aj do niektorých navigácií.

Nevýhody: Offline mapy a hlasová navigácia sú dostupné iba pre kúpené regióny.

Platforma: Web, Android, iOS

Cena: Jeden región zadarmo, každý ďalší región 3.99 EUR, Celá mapa 29,99 EUR doživotne s aktualizáciami.

 

Playground Buddy

Aplikácia zobrazuje najbližšie ihriská v okolí alebo zvolenej lokalite. Okrem zobrazenia ihriska  na mape pri niektorých ihriskách sú dostupné aj fotografie a atrakcie.

Výhody:  Jednoduché a komfortné používateľské rozhranie bez potreby registrácie. Aplikácia umožňuje pridávať obrázky a metadáta užívateľmi k jednotlivým ihriskám. V zahraničí obsahuje mnoho ihrísk aj s podrobnými popismi atrakcií a fotografiami.

Nevýhody: Na Slovensku sú ihriská zobrazené na mape, avšak bez fotografií a popisov.

Platforma: Android, iOS

Cena: Zadarmo

 

Prey

Aplikácia pre zabezpečenie telefónu alebo iného mobilného zariadenia v prípade krádeže a jeho následná lokalizácia. Aplikácia má doplnkové funkcie ako spustenie alarmu na zariadení, zablokovanie zariadenia alebo aj maskovanie ikony aplikácie za hru. Rovnako je zaujímavá aj funkcia nastavenia geografickej zóny, ktorú ak zariadenie opustí, aktivuje sa alarm.

Výhody: Jednoduchý manažment mobilných zariadení rôznych typov. Užitočné funkcie. Aplikácia nie je veľmi známa, takže útočník ju nemusí odhaliť a deaktivovať po krádeži zariadenia.

Nevýhody: Používateľsky zaujímavé funkcie, ako vymazanie zariadenia na diaľku alebo stiahnutie súborov zo zariadenia po krádeži, sú dostupné iba v platenej verzii.

Platforma: Web, Android, iOS

Cena: Zadarmo (sledovanie troch zariadení) alebo od 5 USD mesačne premium verzia.

 

Geotourist

Táto aplikácia nahradí turistického sprievodcu a sprostredkuje osobnú komentovanú prehliadku po zaujímavých miestach vo vybranej lokalite. Komentované nahrávky sú spojené s mapou, ktorá Vás naviguje v smere prehliadky. Audio nahrávky je možné stiahnuť aj do  telefónu a počúvať ich v offline režime.

Výhody: Aplikácia obsahuje množstvo audio nahrávok a platforma umožňuje aj pridávanie vlastných nahrávok resp. prehliadok.

Nevýhody: Jednotlivé prehliadky sa môžu kvalitatívne líšiť. Niektoré známe svetové metropoly absentujú.

Platforma: Web, Android, iOS

Cena: Zadarmo

Článok bol zároveň uverejnený vo viacerých médiách: TOUCHIT; ITMIX. 

Google Translate

Známy prekladač vo forme aplikácie nahradí slovník v kufri. V súčasnosti prekladá:

  • Online z 103 jazykov
  • Offline z 59 jazykov
  • Preklad textu nasnímaný fotoaparátom z 38 jazykov
  • Obojsmerný preklad rozhovoru z 32 jazykov

Výhody: Veľký slovná databáza, možnosť offline stiahnutia vybraných jazykov. Preklad textu s fotky je neoceniteľný pri orientácii v cudzej krajine.

Nevýhody: V offline móde je dostupný iba preklad zadaním výrazu. Ostatné formy prekladu sú dostupné iba online. Pri prekladoch je treba rátať s určitým percentom chybovosti.

Platforma: Web, Android, iOS

Cena: Zadarmo