Press
30. 6. 2023

Pravda: Slováci majú unikátny dron, strážil pápeža aj Rammstein

Bezpečnosť na festivaloch či športových zápasoch už nie je len doménou SBS-ky či usporiadateľov. Aj keď si to väčšina fanúšikov nevšimne, ich správanie zo vzduchu monitorujú aj špeciálne drony. Tie dokážu vydržať vo vzduchu na jednom mieste aj niekoľko hodín a nahrádzajú tak klasické kamery inštalované na stĺpoch. Takzvaný virtuálny stožiar (VIMA) už na Slovensku využili organizátori viacerých veľkých podujatí.

„Veľkou výhodou je to, že netreba stavať žiadne stožiare ani premýšľať nad tým, kam umiestniť bezpečnostné kamery. Tieto drony sú cez kábel napojené na zdroj energie, preto je ich výdrž vo vzduchu prakticky neobmedzená a dokážu monitorovať podujatia trvajúce aj celý deň. Navyše sa vo vzduchu vedia vertikálne pohybovať, vďaka čomu vieme lepšie dohliadnuť na dianie v ich okolí,“ vymenoval výhody expert na drony zo spoločnosti Aliter Technologies Ákos Haramia.

Túto technológiu nedávno využili aj organizátori na koncerte skupiny Rammstein v Trenčíne, kde dronom monitorovali bezpečnosť 40-tisícového davu fanúšikov. Dron VIMA takisto dohliadal napríklad na návštevu pápeža v roku 2021.

„Dokážu ustrážiť prakticky všetky väčšie exteriérové podujatia, napríklad aj rôzne rizikové futbalové zápasy. Operátori alebo bezpečnostní experti vedia v reálnom čase odhaliť rodiaci sa konflikt, prípadne sa zamerať na podozrivé osoby a následne k nim v prípade potreby vyslať bezpečnostnú službu,“ opísal fungovanie systému Ákos Haramia, Head of UAV Team, Aliter Technologies.

Dáta z dronov sa môžu zbierať aj v tzv. Mobilnom mieste riadenia (MMR). Ide o špeciálne upravené vozidlo, ktoré dokáže byť nasadené takmer okamžite. Okrem komunikačných technológií je vybavené aj zmenšeným heliportom, aby dron VIMA mal odkiaľ vzlietnuť. Priamo z tohto vozidla sa dá okrem dronov ovládať aj špeciálna vzducholoď SILWA.

„Vzducholoď sa dokáže pohybovať nad rozsiahlym územím. Umožňuje vyniesť do vzduchu podobné vybavenie ako dron, no je takmer bezhlučná. Výhodou je takisto operácia v značných výškach, čo rozširuje možnosti automatického sledovania, záznamu videa alebo napríklad aj čítania ŠPZ-tiek. Navyše sa dajú prekvapivo jednoducho ovládať,“ dodal Ákos Haramia, Head of UAV Team, Aliter Technologies.

Aliter Technologies je technologická spoločnosť, ktorá vyvíja IT a komunikačné systémy pre silové rezorty, nadnárodných dodávateľov bezpečnostnej, obrannej a leteckej techniky a medzinárodné organizácie. Je dodávateľom NATO a iných medzinárodných organizácií, rezortov obrany a vnútra členských krajín a veľkých nadnárodných spoločností v oblasti obranného a bezpečnostného priemyslu.

ZDROJ: Pravda